Inspiratie

Op deze pagina deel ik mijn inspiratiebronnen.


Ecopsycholgie

Interessant! ik kwam een aankondiging tegen voor een Ecospychologiefestival in Belgie. Ook weer iets om in de verdiepen.

“The goal of Ecopsychology is to overcome the historical and persistent gulf between the psychological and the ecological, to see the needs of the Planet and those of the person as a continuum.

“Het doel van ecopsychologie is om de historische en hardnekkige kloof tussen het psychologische en het ecologische te overbruggen, om de behoeften van de planeet en die van de persoon als een continuüm te zien.”

meer lezen: https://ies.bio/ecopsychology/what-is-ecopsychology/

festival: https://ecopsychologiefestival.be/

Educational transformation

Op dit moment verdiep ik me in Educational Transformation en ik ben van plan om op deze pagina een Nederlandse samenvatting te publiceren van het document. Ondertussen kun je meer te weten komen via dit artikel.

Earth Education

Earth Education is the process of helping people of all ages live more harmoniously and joyously with the natural world.

Dit is precies mijn persoonlijke dijfveer in mijn werk!
Helaas heb ik nog niet de tijd gevonden om me verder in Earth Education te verdiepen.
Check de site voor meer informatie: https://www.ieetree.org/

Charles Eisenstein

In 2017 kwam ik Charles Eisenstein op het spoor via deze video:

Inmiddels heb ik zijn boeken: Een betere wereld waarvan we in ons hart weten dat die mogelijk is en Klimaat, het nieuwe verhaal gelezen. Aanrader om kennis te nemen van het werk van deze Amerikaanse filosoof.

Paul Kingsnorth

Een voormalig milieuactivist die van zijn geloof afviel. Hij leeft inmiddels met zijn gezin zelfvoorzienend op het Ierse platteland. Stellingen uit een manifest uit 2009 waarvan hij medeauteur is:

‘We leven in een tijd van sociale, economische en ecologische des­integratie en we willen deze realiteit eerlijk onder ogen zien.’

‘We verwerpen het geloof dat zegt dat de samenloop van crises kan worden gereduceerd tot een verzameling “problemen” die we technisch of politiek kunnen “oplossen”.’

‘We geloven dat de wortels van deze crises liggen in de verhalen die we onszelf vertellen: de mythe van vooruitgang, de mythe van de mens in het centrum van alles, en de mythe van de scheiding tussen mensen en “natuur”.’

Bron:
https://www.vpro.nl/programmas/tegenlicht/lees/bijlagen/2018-2019/de-aarde-draait-door/de-beschaving-voorbij.html

Anneloes Smitsman

Ze is hoofdauteur van de Blueprint Educational Transformation. Ik kwam de blueprint op het spoor toen ik haar ‘googelde’ nadat ik deze superinteressante video had bekeken.

Betekeniseconomie

Nog zo’n inspirerende video: