Inspiratie

Dit zijn ideeën, stromingen en mensen die mij inspireren, misschien inspireren ze jou ook?


Ecopsycholgie

“The goal of Ecopsychology is to overcome the historical and persistent gulf between the psychological and the ecological, to see the needs of the Planet and those of the person as a continuum.

“Het doel van ecopsychologie is om de historische en hardnekkige kloof tussen het psychologische en het ecologische te overbruggen, om de behoeften van de planeet en die van de persoon als een continuüm te zien.”

meer lezen: https://ies.bio/ecopsychology/what-is-ecopsychology/


Earth Education en NatuurWijs

Earth Education is the process of helping people of all ages live more harmoniously and joyously with the natural world.

Dit is precies mijn persoonlijke drijfveer in mijn werk!
Inmiddels in het bezit van het boek Earth Education, maar niet de tijd gevonden om het te lezen.
Check de site voor meer informatie: https://www.ieetree.org/

NatuurWijs heeft aspecten van Earth Education. In het najaar van 2022 heb ik de cursus mogen volgen en na 3 stagedagen mocht ik mij NatuurWijzer noemen.
Meer over NatuurWijs: https://www.natuurwijs.nl/

Charles Eisenstein

In 2017 kwam ik Charles Eisenstein op het spoor via deze video:

Inmiddels heb ik zijn boeken: Een betere wereld waarvan we in ons hart weten dat die mogelijk is en Klimaat, het nieuwe verhaal gelezen. Aanrader om kennis te nemen van het werk van deze Amerikaanse filosoof.


Paul Kingsnorth

Een voormalig milieuactivist die van zijn geloof afviel. Hij leeft inmiddels met zijn gezin zelfvoorzienend op het Ierse platteland. Stellingen uit een manifest uit 2009 waarvan hij medeauteur is:

‘We leven in een tijd van sociale, economische en ecologische des­integratie en we willen deze realiteit eerlijk onder ogen zien.’

‘We verwerpen het geloof dat zegt dat de samenloop van crises kan worden gereduceerd tot een verzameling “problemen” die we technisch of politiek kunnen “oplossen”.’

‘We geloven dat de wortels van deze crises liggen in de verhalen die we onszelf vertellen: de mythe van vooruitgang, de mythe van de mens in het centrum van alles, en de mythe van de scheiding tussen mensen en “natuur”.’

Bron:
https://www.vpro.nl/programmas/tegenlicht/lees/bijlagen/2018-2019/de-aarde-draait-door/de-beschaving-voorbij.html

Economieën als levend systeem

Anneloes Smitsman is hoofdauteur van de Blueprint Educational Transformation. Ik kwam de blueprint op het spoor toen ik haar ‘googelde’ nadat ik deze interessante video had bekeken.


Betekeniseconomie

Een inspirerende korte docu over betekeniseconomie: